Photoshop CS2: Kelluvat paletit

TARKOITUKSENA ON OPPIA:

  • Photoshopin paletit – mitä ne ovat?
  • Ymmärtää mitä mikin paletti tekee
  • Kyetä hallinnoimaan paletteja ja jopa tallentamaan niitä omiksi tiloiksi
  • Saada vaihtoehtoisia käsityksiä käyttöliittymän ulkoasusta ja työtiloista

Katso myös muut Photoshop CS2 artikkelit:

Kelluvat paletit

Kelluvat paletit ovat Photoshopin voimavara. Palettien sisälle on tungettu valtava määrä tietoa, toimintaa ja kustomointia. Jokaisen paletin voi alkuasetelmasta irroittaa erilliseksi paletiksi, yhdistellä vapaasti ja tallentaa vielä haluttu työtila juuri sellaisena, miksi olit sen jättänyt.
HUOM: Jokaisen paletin saa auki ylävalikon Window > alta.

Photoshop CS2 palettinäkymäAlussa paletti on kovin tiivis, kokoonpuristettu, yhdistetty ja pieni.

Jokaista palettikokonaisuutta vastaa pieni ikoni, ikonia klikkaamalla aukeaa itse palettiryhmä, kuten esilläoleva väri- ja tyylijoukko: Color, Swatches ja Styles.

Lähes kaikki kun Photoshopissa on muokattavissa (pikanäppäimet, oletusvärit, väriprofiilit, väliaikaistiedostojen ja virtuaalimuistien paikat, jne) on myös palettien sijainti, ryhmittely ja paikka tallennettavissa.

Kun olet järjestänyt, hajottanut, yhdistänyt haluamallasi tavalla kelluvat paletit, voit tallentaa asetukset ylävalikosta: Window > Workspace > Save Workspace…. Tämän jälkeen annat tallennettavalle työtilalle nimen, ja päätät tallennetaanko kaikki asetukset (sijaintineen, yms) vai haluatko jättää jotain tallentamatta. Tämä ominaisuus on erittäin käytännöllinen jos samaa konetta käyttää useampi henkilö: nainen<->mies 🙂 tai vaikka oikea ja vasenkätinen.

 

Paletteja voi levittää myös toiselle näytölle, mikäli sellainen on käytössä. Näin työtilaa voi jakaa niin, että toiselle näytölle jää käsiteltävä kuva, työkalut, ylävalikko ja työkalukohtainen palkki – kun taas toiselle näytölle jää kaikki kelluvat paletit valmiiksi avoimina:

Esimerkki työpöydän näkymästä

Palettien ollessa valmiiksi avoinna, on niihin käsiksipääseminen nopeampaa ja tietyn asetuksen muuttaminen vaivattomampaa:

Photoshop CS2 avoimet paletit

Aluksi palettien hirveä kirjo saattaa näyttää pelottavalta ja sekavalta. Aikaa myöten kuitenkin palettien paikoista tulee tuttuja ja niihin käsiksipääseminen on huomattavasti kompaktia paletti-rypästä kätevämpää, nopeampaa ja tarkempaa.

Selitän palettien tarkoitukset ja nimet suurpiirteisesti ja mahdollisimman yksinkertaisesti. Tarkoituksena ei ole antaa äärettömän kattavaa kaiken-sisältävää selostusta mihin kaikkii esimerkiksi Tasot (layers)-paletti pystyy, sillä siinä menisi ikä ja terveys.

Tasot (Layers) -paletin alaosan toiminnot

Pelkästään esimerkkikuvasta näkyy, että Layers-paletin pelkässä alareunassa on 7 painikeikonia (Vas: 1:Linkitä, 2:Tasotyylit, 3:Maski, 4:Täytä/Säädä, 5:Uusi tasoryhmä, 6:Uusi taso, 7:Poista), mistä kahdesta (2,4) aukeaa vielä oma täsmävalikko, mistä esimerkiksi 4:Täytä/Säädä-painikkeen täsmävalikosta löytyy vielä 17 eri toimintoa!

Lähdetään käymään paletteja läpi aakkosjärjestyksessä:

Photoshop CS2: paletit: ActionsACTIONS

Actions, eli toiminnot on käytännössä Adobe Photoshopin nauhotettuja toimintoja, eli esimerkiksi Microsoftin Officen makrot (macros). Kuvien massakäsittelyyn, esimerkiksi jonkin kuvien leveyden asettaminen 1024 pikseliä tai korkeus 1024 pikseliä onnistuu parhaiten actionilla. Avaat esimerkkikuvan, painat nauhoituksen päälle (ja annat nauhoitteelle/actionille/toiminnolle nimen) pienennät kuvan leveyden tai korkeuden, tallennat ja suljet kuvan. Tämän jälkeen lopetat nauhoituksen.

Nyt pystyt tätä nauhoitusta/actionia käyttämään esimerkiksi Bridgen kautta valitsemalla käsiteltävät kuvat > Tools > Photoshop > Batch… Tämä aukaisee Photoshopin automaatiotoiminnot, missä on valmiiksi asetuksissa valitut kuvat Bridgestä ja toiminnoksi vaan valitaan nauhoittamasi toiminto.

Photoshop CS2: paletit: Animaatio / AnimationANIMATION

Animaatio-paletti on uusi piirre Photoshopissa (CS3). Aikaisemmin animointi kuvalle tapahtui ImageReady-ohjelmassa. Nyt Animaation avulla voidaan animoida, käsitellä ja filtteröidä jopa liikkuvaa videokuvaa!

Lataa Russell Brownin scripti videoeditointiin ja katso siitä opetusvideo.

Photoshop CS2: paletit: Siveltimet / BrushesBRUSHES

Brushes, eli siveltimet ovat Photosopin aarrearkku mitä mystisimpien siveltimien muokkaukseen, luomiseen ja muuttamiseen.

Siveltimiä voi ladata erinäisistä paikoista ilmaiseksi:
GfxFever.com
GetBrushes.com
Brusheezy
BlindingLight.com

Photoshop CS2: paletit: kanavat / ChannelsCHANNELS

Channels, eli kanavat. Värikanavia RGB-kuvassa on kolme: Red, Green ja Blue ja CMYK-kuvassa luonnollisesti neljä: Cyan, Magenta, Yellow ja Black. Kanavien värimäärät näytetään joko harmaasävyinä tai kanavan värinä (asetuksista muutettavissa). Mitä tummempi kanavan kuva on, sitä vähemmä ko väriä kuvassa esiintyy.

Värikanavia kopioimalla voidaan luoda uusia alfa-kanavia (millä tehdään maskeja/valintoja), jolloin voidaan käyttää voimakkaasti hyväksi JO kuvasta löytyviä ominaisuuksia ja apuja.

Channels-paletti on EHDOTON edistyneessä kuvankäsittelyssä ja trikkikuvauksessa.

Muokkaamalla olemassaolevaa (esim) Green-kanavaa, vaikuttaa se lopulliseen kuvaan lisäämällä vihreyttä ja polttamalla värejä pahimmillaan läpi.

Photoshop CS2: paletit: Kirjasimet / CharacterCHARACTER

Character, eli kirjasinpaletista voidaan säätää kirjoitettavan tai jo-kirjoitetun tekstin ominaisuuksia.

Helpoimmillaan tämä onnistuu niin, että kirjoitat tekstin ja lopetat editoinnin. Aktivoi kyseinen tekstitaso Layers- eli tasot-paletista, aktivoi character-paletti ja vaihda tekstille fonttia, välistystä, riviväliä, yms.

VINKKI: Otsikoita kokeillessa: Tee otsikko ja lopeta tekstieditointi. Klikkaa Character-paletin fonttinimeä niin, että fontin nimi aktivoituu (sininen tausta?) –> selaa nuolinäppäimillä ylös tai alaspäin, niin fontti vaihtuu lennossa ja silmänkäänteessä.

Photoshop CS2: paletit: kloonaus / Clone sourceCLONE SOURCE

Clone Source-palettiin voidaan tallentaa kloonityökalun useampia eri ”lähdepisteitä”.

Painamalla aina kloonikuvaketta ja asettamalla lähtöpiste (ALT/Option-nappi pohjassa) voidaan Clone Sourceen tallentaa pisteet. Kukin kloonikuvake näyttää sitä klikattua painikkeiden alla kuvan nimen, mistä lähde on.

Photoshop CS2: paletit: värit / ColorCOLOR

Color- eli väripaletti on värien pikavalintaan ja pipettikäyttöön suunniteltu paletti. Aktiivisen värin RGB-väriarvot näkyy suoraan Color-paletin väripalkkien ja liukunuppien jälkeen oikealla.

Photoshop CS2: paletit: Histogrammi / HistogramHISTOGRAM

Histogram näyttää kuvan histogrammin eli graafisen näkymän kuvan väriarvojen jakautumisesta. Histogrammin mukaan voidaan tasoittaa kirkkaita ja tummia värejä suhteessaan.

Photoshop CS2: paletit: Historia / HistoryHISTORY

History- eli historia-paletti on OHO!-henkilöiden unelmapaletti. Sen lisäksi, että historia-paletissa voidaan palata historiassa ja ”virheissä”/teoissa taaksepäin, voidaan historia-paletin avulla käyttää myös sellaista työkalua kuin Historiasivellin (History Brush Tool).

On hyvä huomata, että historiaan tallentuu vain tietyt toiminnot, mitkä koskevat tavalla tai toisella kuvan tilaa, ei siis jos olet valinnut tietyn työkalun ja muokannut sitä.

Photoshop CS2: paletit: tietoja / InfoINFO

Info-paletti näyttää milloin pipetillä valitun/valittujen kuvapisteiden väriarvoja, milloin kursorin sijaintia kuvassa, milloin valinnan mittoja jne.

Photoshop CS2: paletit: Tasoyhdistelmät / Layer CompsLAYER COMPS

Tämä paletti on tasonäkyvyyksien tallentaja. Tähän palettiin voit tallentaa useita eri variaatioita kuvan tilasta (mitä tasoja näytetään ja mitä ei). Tasotallenteihin jää tieto siitä mikä taso on ”päällä” ja mikä pois päältä. Layer Comps-paletissa EI voi tallentaa samalle tasolle kahta eri sijaintia kuvassa – vain näkyvyys tallentuu.

Tämä toiminto on käytännöllinen, kun kuva on esimerkiksi muuten sama, mutta mainoksen otsikko on tarkoitus ”äänestää” jossain palaverissa. -> Tekee jokaisesta otsikkovaihtoehdosta oman Layer Compin, jolloin yksinkertaisesti vain painamalla paletin ”play”-painiketta aktivoituu se ryhmä/asetelma tasoja.

Photoshop CS2: paletit: tasot / LayersLAYERS

Layers- eli tasot/kalvot. Photoshopin ehdottomasti tärkein paletti. Täältä näet aktiiviset tasot mitä olet muokkaamassa, täältä voit järjestellä eri tasoja: joitakin tasoja voit nostaa ylemmäs joitakin alemmas.

Photoshopin toiminnallisuutta kuvastaa varmasti parhaiten se, että kuvittelet tasot kalvoina ja photoshop-tiedoston piirtoheittimenä. Kalvot ovat päälleköin. Osa kalvoista voi olla tyhjiä (ei haittaa, mutta turhaa), osassa kalvoista voi olla jotain grafiikkaa, jossain tekstiä ja joissain vain jokin tehoste. Nämä kaikki yhdessä muodostavat näkyvän kuvan.

Kalvo tai tasojoukkoja voidaan ryhmitellä kansiolta näyttäviin ryhmiin. Painamalla aikaisemmin mainitsemaa painiketta 5 (uusi tasoryhmä: kansion näköinen kuvake, ylhäällä kuva) voidaan luoda taso-palettiin ryhmä. Ryhmään raahataan ja tiputetaan tasoja, ja ryhmä voidaan myös tarpeen vaatiessa myös monistaa – vaikka tasoja olisi ryhmässä useita!

Tasoille voidaan määritellä tyylejä ja annettujen tyylimääreiden mukaan voidaan piirtää jopa reaaliajassa kyseiselle kalvolle niin, että piirretty jälki näkyy suoraan tyylin mukaisena (esim. 3D- ja taustahehku-efektin saanut taso korostaa kaikkea tasolle/kalvolle ilmestyvää ”mustetta” tällä efektillä – siis jopa siveltimen jälkiä yms.)

Photoshop CS2: paletit: Navigaattori / NavigatorNAVIGATOR

Navigator on pieni ikkuna kuva-alueelle. Se näyttää postimerkin kokoisella alueella koko kuvan ja punaviivainen suorakulmio on merkki (juuri) näkyvästä alueesta. Ottamalla kiinni hiirellä punaviivaisesta suorakulmiosta, voidaan nopeasti liikkua ja navigoida kuvassa, jos ollaan tekemässä esimerkiksi 1200% suurennoksella lähellä töitä.

Navigatorin alareunassa on myös liukupalkki zoomin käyttöön, sekä pienet ja suuret pyramidit, mistä painamalla kuvaa suurennetaan tai pienennetään. Vapaaseen tekstikenttään voidaan syöttää haluttu suurennus- tai pienennysarvo.

Photoshop CS2: paletit: Kappale / ParagraphPARAGRAPH

Paragraph on tekstielementtien paletti. Tekstityökalulla voidaan maalata alue, minkä sisään teksti pääsee juoksemaan vapaasti. Tämän jälkeen voidaan täältä kappale-paletista säätää tekstin juoksevuutta, tavutusta, sisennyksiä jne.

Hyphenate tarkoittaa tavutusta ja sen saa tämän paletin kautta pois päältä tarvittaessa.

Photoshop CS2: paletit: Polut / PathsPATHS

Polut ovat tallennettuja vektorityökaluilla tehtyjä objekteja. Polkuja voidaan tässä paletissa luoda, konvertoida ja muokata. Polkuja voidaan konvertoida valinnaksi muun muassa tämän paletin painikkeiden avulla.

Photoshop CS2: paletit: Tyylit / StylesSTYLES
Tyylit ovat mille tahansa taso-objektin, tason, tekstin, vektorikuvan, tms ”nahka”.Styles-paletissa valmiiksi tallennettuja tyylejä on kymmeniä, kunhan niitä osaa vain etsiä: paletin oikeasta yläkulmasta nuoli+viivoitus-painiketta -> sieltä mm. Abstract Styles -> Append. Näin haetut tyylit lisääntyvät listaan, eivätkä vain korvaa niitä.Lisää tyylejä voi tallentaa itse luomalla tasotyylejä, tai hakemalla niitä interwebistä: About.com, FreeLogoMakers.com, jne.
Photoshop CS2: paletit: Väripaletit / SwatchesSWATCHES

Tämä paletti on kuin maalarin paletti. Tänne voit tallentaa usein käytettyjä värejä, poistaa niitä tai luoda uusia.

Photoshop CS2: paletit: Työkalujen asetukset / Tool PresetsTOOL PRESETS

Tool Presets antaa sen mitä nimikin lupaa: työkalujen esiasetuksia. Voit tallentaa valitsemasi työkalun asetuksia ja tallentaa niitä tämän paletin avulla.