Photoshop CS2 tutoriaali: Trikkikuvaus

Tämän tutoriaalin tarkoituksena on opettaa tekemään perustrikkikuvaus käyttäen hyväksi melko yksinkertaista esimerkkiä. Tässä trikkikuvausharjoituksessa tukeudumme helpoimpiin keinoihin ja yksinkertaisimpiin työkaluihin. Käytämme kuvanirroituksessa vain silmämääräistä tarkkuutta, emmekä käytä (tässä tutoriaalissa) alpha-värikanavia hyväksi millään tavalla (kuten tarkempiin rajauksiin, kuvatiedon poimintaa olemassa olevasta materiaalista, tms). Emme tule tässä trikkikuvausharjoitteessa käyttämään myöskään maskeja liitettävän kuvan ”dynaamiseen” peittämiseen.

TARKOITUKSENA ON OPPIA:

  • Pikamaskin (QuickMask) perusidea
  • Kirkastus- (Dodge) ja tummennustyökalun (Burn) käyttö
  • Perustrikkikuvauksen ideologiaa

Alkuperäiset kuvat

Trikkikuvaukseen valitut kuvat: leijona ja sammakko

Kuva 1: Kuva leijonasta: lion_yawn.zip.
Kuva 2: Sammakkokuvan voi ladata tästä: red_eyed_tree_frog_lo_res.zip.
Mikäli et löydä kuvia, tai et saa niitä jostain syystä tallennettua, voit ladata ne pakattuna tiedostona (kylläkin hieman pienempinä, tekijänoikeusmerkittyinä ja värikorjattuna).

Avaa molemmat kuvat Photoshopissa.

Sammakon irroitus

Ensialkuun: kärsivällisyys on hyve, sillä mitä tarkempaan pystyt alkutoimenpiteet tekemään, sitä parempaan lopputulokseen pääset. On ensiarvoisen tärkeää välitallentaa tekemisiä ja pyrkiä huolelliseen työstämiseen. Hätäilemällä ei tule tässäkään toimessa muuta kuin . . pahaa jälkeä.

Sammakon valinta maskityökalulla

Valitse työkaluista sivellin ( työkalu 8) käyttöösi (KOHTA 1) ja katso itsellesi työkalukohtaisesta palkista ( palkki) sopivan kokoinen sivellinkoko ja piirtovärit oletuksiksi (painamalla D, tai klikkaamalla työkalun 23) neliöitä).
KOHTA 2: Aktivoi kuvasta pikamaskin (Quick Mask) tila, joko painamalla Q-kirjainta, tai sitten valitsemalla työkaluista pikamaskitilan ( työkalu 25). Tarkista kuvan yläreunasta (KOHTA 3), että kuvan nimen perässä näkyy suluissa ”Quick Mask”.
KOHTA 4: Aloita sammakon punaiseksi (oletuksena) värjääminen ja pidä huoli sammakon reuna-alueista ja ”sormista” ja muista, että nekin tulevat tarkasti punatettua.

HUOM: Pikamaskitilalla on muutama asetus: maskattavan alueen väri ja sen läpinäkyvyys, ja värillä ilmoitettu alue:valinta/maskaus. Asetuksiin pääset tupla-klikkaamalla pikamaskin painiketta. Oletuksina asetukset näyttävät tältä:
Maskivalinnat

Erotellun kuvan siirtäminen

Mikäli käytät oletuksena sivellinta oletusväreillä ja pikamaskia sen oletuksilla, joudut tekemään pikamaskista poistuttaessa valinnan vaihdon.

Valinta-alueen käänteinen valinta

Ensisijaisesti pikamaskitilasta poistuttuasi (paina Q-kirjainta tai työkalua 25) voi valintasi näyttää siltä kuten yllä osoittavan kuvan KOHTA 1 näyttää: valinnan ”kävelevät muurahaiset” ovat sammakon ja kuvan reunojen välillä, mikä on virheellinen valinta. Teemme siis tässä tapauksessa käänteisen valinnan (KOHTA 2): Ctrl (option) + Shift/vaihtonäppäin + I (iivari), tai ylävalikosta Select > Inverse. Nyt kuten kuvan KOHTA 2 näyttää, ”kävelevät muurahaiset”, eli valinta-alue on sammakon sisäinen alue – ei ulkopuolinen.

Valitun kuva-alueen siirtäminen toiseen kuvaan

Nyt kun valinta-alueena on sammakko, eikä sammakon tausta, voimme painaa Ctrl (option)-näppäimen pohjaan (tai valita työkaluista siirtotyökalu: työkalua 1). Nyt kun meillä on siirtotyökalu aktiivisena, otetaan sammakosta kiinni (KOHTA 1): painetaan hiiren nappi pohjaan ja (KOHTA 2) raahataan valittu sammakko hiirellä leijona-kuvaan (onpas paljon eläimiä tuossa lausessa 🙂).

Sammakon pienentäminen ja muokkaaminen

Lisätyn kuvan koon pienentäminen

Sammakko on kopioitunut nyt leijona-kuvaan. Paina Ctrl (option) + T (tai ylävalikosta: Edit > Free transform…), pidä shift/vaihto-näppäinpohjassa (säilyttää kuvasuhteen) ja ota sammakkoa (KOHTA 1) jostain kulmapisteestä kiinni ja pienennä sammakkohaluamasi kokoiseksi (ota vaikka mallia yllä näkyvästä kuvasta). Hyväksy kokomuutos painamalla Enter.

sumennus (Gaussian blur) -toiminto filttereissä

Kun sait sammakon tuotua leijona-kuvaan ja sait pienennettyä sen sopivan kokoiseksi, valitse ylävalikosta Filter > Blur > ”Gaussian Blur…”.

Esimerkki sumennetuista sammakon jaloista

Gaussian Blur-filtterissä voit määrittää sumennusarvon (KOHTA 1) joko syöttämällä arvon käsin, tai vetämällä numerokentän alapuolella olevasta vetokahvasta silmämääräisesti.
KOHTA 2: Katso kuvasta syöttämäsi arvon vaikutus sammakkoon. Pyri sumentamaan sammakko suurin piirtein samalle ”sumeusasteelle”, mitä leijona-kuva taustalla on.
KOHTA 3: Paina lopuksi ”OK”.
Alkuperäisiä (suuria) kuvia käyttäen (KOHTA 1) sumennusarvona voi käyttää esim. lukua 0,8.

Sammakkokuvan osittainen kirkastaminen työkalulla
Leijona-kuvaa tarkasteltaessa voidaan huomata, että kuvassa paistaa vasemmalta yläkulmasta aurinko, mikä ”polttaa” leijonan yläreunan turkkia ja osia jopa valkoiseksi. Otamme siis työkaluista (KOHTA 1) kirkkaus-työkalun ((Dodge) työkalu 14) ja säädämme sen työkalukohtaisesta palkista koskemaan kuvan kirkkaita sävyjä (highlights) ja voimakkuudeltaan noin 20%-50% (katso kuva alla).

KOHTA 2: Kirkasta tällä työkalulla sammakon yläosa ja yläpuoliset reunat, käyttämällä tätä kuten normaalia sivellintä.

Sammakko-kuvan osittainen varjostaminen työkalulla
Vastaavasti (KOHTA 1) valitse tummennus/poltto-työkalu ((Burn) työkalu 14) ja säädä sen arvot hieman erilaisiksi: kuvan keskitummat sävyt (Midtones) ja voimakkuus noin 10-20%. (katso kuva alla).

KOHTA 2: Tummenna sammakon vatsa ja alaosa poltto, eli Burn-työkalulla (käyttäytyy kuten sivellin).

Sammakon osien poistaminen

Sammakon osien poistaminen

Zoomaa tai lähennä (suurennuslasilla ( työkalu 22)) itsesi (KOHTA 1 – KOHTA 3) lähelle sammakon maha-aluetta ja leijonan kirsua/nenän päätä.
KOHTA 4: Valitse pyyhekumi ((Eraser) työkalu 11) ja valitse sille sopivan suuruinen koko.
KOHTA 5: Pyyhi sammakon alavatsaa pois niin, että leijonan kirsu ja toinenkin sierain näkyy alta.

Kirsun tummennus

Poistettuasi sammakon alaosaa sopivasti, muokataan hieman taustalla olevaa leijonaa.
Valitse Taso-paletista (Layers, taso-paletti) aktiiviseksi leijona-taso.
KOHTA 1: Valitse työkaluista poltto-työkalu ((Burn) työkalu 14) ja säädä sille sopiva koko.
KOHTA 2: Tummenna leijonan kirsua ja kuonoaluetta hieman.

Lopullinen kuva, missä sammakko kurkkii leijonan nenän päällä

Siinä se. Sammakon väriarvoja muutettiin alueittain vastaamaan taustakuvan valaistusta. Nenän muokkaus leijonalle oli yhtä tärkeää, kun kuvitellaan sammakon peittävän ylhäältä tulevaa valoa. Tällä periaatteella voi tehdä melkoisen pitkälle trikkikuvauksia, mutta sammakon paikan vaihtaminen ei pyyhekumia käyttämällä enää niin helposti onnistukaan. Tämä perustrikkikuvaus ja sen harjoite ei vaadi valtavaa työkalu- ja paletti-tuntemusta, vaan pääset harjoittelemaan toistamalla tämän tutoriaalin periaatteita mielikuvituksesi rajoissa. Vinkkeinä ”eksoottisiin” yhdistelmiin mainittakoon taiteilija Boris Vallejon kuvat ja niiden yhdistäminen esimerkiksi luontokuviin.