Photoshop CS2 tutoriaali: Tasotyylit

Tämän tutoriaalin tarkoituksena on opettaa tekemään tyhjästä esimerkkikuvan näköinen hohtava pallo/planeetta/tähti, käyttäen hyväksi tasotyylejä. Tutoriaalin vaikeustaso on helppo/aloittelija. Harjoituksen päätarkoitus on tutustuttaa tasotyylien luonti-ikkunoihin ja perusideologiaan.

TARKOITUKSENA ON OPPIA:

  • Tasojen käsittelyä
  • Tasojen kopiointia (uudelle tasolle)
  • Tasotyylien perusideologiaa

Uuden kuvan luominen ja koko

Valitse ylävalikosta New(uusi/Control+N) ja tee seuraavat vaiheet:
KOHTA 1: Kirjoita dokumentille nimi: pallo
KOHTA 2: Anna uudelle dokumentille mitat: leveys 200 pikseliä, korkeus 200 pikseliä, resoluutio 72 (näyttöjen resoluutiot Windowsissa 96 ppi, Mac OS:ssä 72 ppi), RGB-värimaailma(kun ei tehdä painomateriaalia – jolloin se olisi 120-300)
KOHTA 3: Taustavärinä normaali valkoinen (vaihdettavissa tästä myös läpinäkyväksi).

Valintatyökalun (Marquee) valitseminen

Uuden dokumenttimme nimi on nyt siis pallo (KOHTA 1). Kuvan tausta on valkoinen, joten Control/Ctrl+I (i, niinkuin iivari) antaa invert-käskyn background-tasolle – sama komento löytyy valikosta: Image > Image Adjustments > Invert. Invert-komento kääntää värit – nyt siis meillä on musta tausta (KOHTA 2).

Tämän jälkeen valitaan työkalupakista (Tools) suorakulmavalitsimen alta ellipsivalitsin (KOHTA 3).

Ympyrän muotoinen valinta

KOHTA 1: Valitaan täydellinen ympyrä (paina shift-nappi pohjaan, niin valinta lukittuu mittasuhteissaan ellipsivalinnassa ympyräksi ja suorakulmavalinnassa neliöksi), noin kuvan osoittaman kokoisena.

Painetaan Ctrl+J, mikä tekee valitusta alueesta kopion uudelle tasolle – komento tunnetaan myös nimellä: Layer > New > Layer via Copy. Nyt kun tarkastellaan on ympyränmuotoinen pallukka ilmestynyt Layers- eli tasopalettiin background-tason yläpuolelle (KOHTA 2).

Valinta-alueen täyttäminen

Täytetään valittu alue valkoisella: Paina siis Shift+F5 tai valitse valikosta Edit > Fill. Täyttöväriksi valitaan listasta valkoinen (KOHTA 1). Tarkista, että kuvassasi on ympyrä edelleen valittuna (KOHTA 2).

Mikäli syystä tuntemattomasta olitkin ehtinyt poistaa valinnan, voit CTRL-nappi (macissa: Omppu) pohjassa klikata Layers- eli tasopaletin (aikaisemman apukuvakohdan 2) uuden tason esikatselukuvaketta, mikä on pikkuruinen kuva tason sisällöstä. VINKKI: Tämä toiminto (CTRL+hiiren klikkaus) valitsee aina klikattavan tason pikselit/kuvapisteet – todella kätevä toiminto, kun tasolla on jokin monimutkaisempi kuvio/teksti/joukko pikseleitä!

Näppäränä Photoshop-nikkarina huomaat, että ”HA!, olisi pitänyt painaa vain invert-uudelleen: CTRL+I! HA – et tiedä Photoshopista mitään!” …kenties olet oikeassa, mutta tällä Fill/täyttö-toiminnolla voit tästä tulevasta planeetasta, pallosta tai tähdestä tehdä haluamasi värisen, valitsemalla listasta (KOHTA 1) Color… ja poimimalla mikä tahansa täyttöväri. 😉

Blending options tasolle (layer)

KOHTA 1: Kuvan pitäisi todistaa, että pallostasi tuli valkoinen. (Toisaalta kohdan 2 vieressä näkyy tämä esikatselukuvake tasosta, mistä juuri äsken oli puhe.)
KOHTA 2: Klikkaa hiiren oikealla napilla Layer 1-tason kohdalla Layers- eli tasopaletissa ja valitse listasta ”Blending Options…”. (Samaan pääset tuplaklikkaamalla tasoa – HUOM, ei sen nimen päällä -mistä saat uudelleennimettyä tason, vaan sen vierestä.)

Layer styles Photoshopissa

Käydään läpi tässä harjoitteessa käytetyt tasotyylit kohta kohdalta järjestyksessä ylimmästä alimpaan.
KOHTA 1: Kertoo ja näyttää tasotyylien kategoriat. Valitaan listalta Outer Glow, klikkaamalla tasotyylin nimeä – ei vain ruksia, sillä muutoin Photoshop aktivoi vain tasotyylin, muttei kyseisen tasotyylin muokkausikkunaa kategorialistan oikealle puolelle!
KOHTA 2: Vaikutetaan ulkohehku-nimisen tasotyylin sekoitustilaan (Blend Mode): Valitaan listasta Normal, läpinäkyvyydeksi/peittävyydeksi (Opacity) 100%.
KOHTA 3: Valitaan ulkohehkun väri: valkoinen. Voit vaihtaa värin klikkaamalla hiirellä pientä värineliötä (oletusvärinä on haaleankeltainen).
KOHTA 4: Jos teit saman kokoisen kuvan (200×200) ja pallukkasi on suurinpiirtein samankokoinen, valitse hehkun levinneisyydeksi (Spread) 4% ja kooksi(Size) noin 50 pikseliä(px).

Tasotyylien valinnat (sisäinen hehku)

Seuraavaksi on vuorossa sisähehku. Sisähehkua on hyvä käyttää etenkin silloin, jos olet täyttänyt pallukan jollain muulla värillä: näin syntyy illuusio, missä taustahehku on niin voimakas, että se ”syö” osan pallon sisäreunasta – mikä tapahtuu tosielämässäkin. 🙂

KOHTA 1: Valitaan taas listalta tasotyyli: Inner Glow (klikkaamalla nimeä).
KOHTA 2: Valitaan sekoitustilaksi normaali ja peittävyys 100%.
KOHTA 3: Valitaan väriksi sama kuin taustahehkulla: valkoinen.
KOHTA 4: Valitaan sisähehkun koko: 10 pikseliä (px).

Tasotyylit Bevel and Emboss valinnat

Seuraavaksi on vuorossa kolmiulotteisuuden hakeminen. Tasotyyleistä siihen sopii käytännössä vain yksi: Bevell and Emboss(KOHTA 1).
KOHTA 2: Tarkista, että tämän kolmiulotteis-tyylin tyyli on Inner Bevel ja määrää sen syvyys (Depth) 70%.
KOHTA 3: Säädä koko 25 pikseliin (px) ja pehmennys 16 pikseliin (px).
KOHTA 4: Muuta varjostuksen ja kirkastuksen tilat niin, että kirkkauden (Highlight Mode) peittävyys (Opacity) on 100% ja sama varjolle (Shadow Mode), 100%.

Nyt hyväksy tasotyylien muutokset painamalla OK, ja edessäsi pitäisi näkyä alla olevan tyylinen pallo:

Lopullinen kuva: hehkuva pallo