Navigaatiopolku: Breadcrumbs (Navigointipolku)

Breadcurmbs -nimellä tunnettu linkkipolku helpottaa sivuilla navigoimista. Tämän linkkipolun tarkoitus on antaa käyttäjälle tieto siitä, missä hän sillä hetkellä sijaitsee sivun hierarkiaa ja rakennetta ajatellen.

Sivuston polun (tai navigoinnin) historian näyttäminen auttaa käyttäjää myös palaamaan helpommin sille "äskeiselle" sivulle. Navigaatiopolun ei tiedetä aiheuttaneen käyttöongelmia, sitä voi siis suositella lämpimästi. Yhä suuremmissa määrin käytäjät ovat oppineet käyttämään navigaatiopolkua/navigointipolkua, etenkin tilanteissa missä he ovat joutuneet sivustolle hakukoneen hakutuloksen kautta, tai ovat muuten edenneet sivustolla sisällöstä assosioiden: navigaatiopolku ehkäisee "eksymistä" sivustoa käytettäessä.

Vertaa Hannu ja Kerttu sekä heidän kivensä, kuinka he löysivät takaisin kotiinsa..

RAKENNE

Alla hieman valotettu kuvitellun sivuston mahdollista rakennetta ja tämän leivänmurusten rakentumista.
Leivänmurusten rakentumiskuva

Ylhäältä alas katsoen esimerkkisivustossa on 4 tasoa:
1: Etusivu,
2: Artikkelit-taso,
3: Arkisto 2007-taso, sekä
4: Neljäs tässä auki-selittämätön taso.

Nyt tässä oletustapauksessa käyttäjä on navigoinut etusivulta (sininen segmentti) "Artikkelit"-kategoriaan (punainen segmentti) ja sieltä "Arkisto 2007"-sivulle (lila segmentti). Näin yllä oleva polku, breadcrumbs, navigointipolku, navigaatiopolku tai jokin muu (miksikä sitä haluaa kutsua) on rakentunut muotoon: ETUSIVU > ARTIKKELIT > ARKISTO 2007.

MERKINTÄTAVAT

Leivänmurus/navigaatiopolussa on käytetty yleensä tekstipohjaisia merkintöjä, mutta ei ole mikään yllätys jos törmäät kuvien avulla rakennettuihin navigaatiopolkuihin. Alla esimerkkejä millä eri tavoin yllä olevan kuvan navigaatiopolkua voitaisiin kuvata:

 

Navigaatiopolku ja sen merkintätapoja

jne jne.. Kuvia käytettäessä erottimen rajottimena toimii lähinnä mielikuvitus, mutta toisaalta sen tulee olla myös looginen. Joissain tapauksissa voidaan luoda navigaatiopolkuja myös tekstin kokoa muuttamalla, mutta tämä tekniikka ei sovellu sivustoille, missä hierarkisesti voi olla sivuja usealla tasolla esim. 4 tai enemmän.

Esimerkkejä tekstinä näytettävistä erottimista HTML-merkkeineen:

»  »   double right angle quote   (tupla-lainausmerkit oikealle)
« « double left angle quote (tupla-lainausmerkit vasemmalle)
&lt; < single left arrow (pienempi kuin)
&gt; > single right arrow (suurempi kuin)
&bull; • bullet (pallo)

HUOMAA: Joissain sivustoilla on otettu käyttöön "käänteinen" nuolen suunta, mikä siis viittaa paluusuuntaan:

NORMAALI: ETUSIVU > ARTIKKELIT > ARKISTO 2007
KÄÄNTEINEN 1: ETUSIVU < ARTIKKELIT < ARKISTO 2007
KÄÄNTEINEN 2: ETUSIVU « ARTIKKELIT « ARKISTO 2007

LINKITYS

Pääsääntöisesti netiketin mukaan pidetään hyvänä tapana, että ei linkitetä sivuja, mitkä ovat niitä "itseitään". Ei siis pitäisi tehdä sivulta "Artikkelit" linkkiä "Artikkelit"-sivulle - etenkään navigaatiopolussa!

ESIMERKKI Demotus.comin navigaatiopolusta (sama kuin ylhäällä):

home : Palvelut » Artikkelit » Navigaatiopolku: Breadcrumbs